Fietsenwinkels Nederland, waar u alle fietsenwinkels vindt

Meest gefietst wordt er op Vlieland

Gemeenten als Groningen, Zwolle en Kampen strijden regelmatig om het predicaat fietsgemeente van Nederland vanwege het hoge fietsaandeel op de korte afstand. Maar het meest wordt er gefietst op Vlieland, Schiermonnikoog en in Scherpenzeel.
De eerste twee gemeenten zijn nagenoeg autovrij, dus het is niet verbazingwekkend dat het fietsaandeel op de korte afstand ligt op 58, respectievelijk 55 procent. De eerste niet-autovrijgemeente is Scherpenzeel, daar ligt het fietsaandeel op 49%.
Een en ander blijkt uit een overzicht van het Fietsberaad, die het fietsgebruik in alle Nederlandse gemeenten heeft ge´nventariseerd. Daarover bestaat nogal eens verwarring. De ene gemeenten publiceert cijfers over al het fietsgebruik in de hele gemeente, andere gemeenten kiezen voor het fietsgebruik op afstanden tot 7,5 km.
Het Fietsberaad geeft de cijfers over het marktaandeel van de fiets weer als percentage van alle verplaatsingen en als percentage van de korte verplaatsingen tot 7,5 kilometer. Voor de berekeningen is gebruik gemaakt van de cijfers uit het Mobiliteitsonderzoek Nederland (MON). Om de betrouwbaarheid te vergroten zijn de cijfers over een periode van vijf jaar bij elkaar opgeteld (2004 tm 2008).

Top 20 fietsgemeenten (<7,5 km)
Vlieland 58%
Schiermonnikoog 55%
Scherpenzeel 49%
Opmeer 49%
Zwolle 49%
Brummen 48%
Harlingen 48%
Culemborg 48%
Rozenburg 47%
Groningen 46%
Kampen 46%
Zwartewaterland 46%
Bolsward 46%
Leiden 45%
Olst-Wijhe 45%
Aalten 45%
Breukelen 45%
Bodegraven 45%
Heerde 45%
Arcen/Velden 45%

Bron: Verkeersnet